Idem do dôchodku, čo s úsporami? Druhý pilier ponúka flexibilitu

Dátum vydania

Druhý pilier vyrástol a už nie je len o sporení, ale aj o vyplácaní dôchodkov.

Objem vyplatených dôchodkov z Allianz – SDSS v porovnaní s rokom 2020 vzrástol desaťnásobne a v roku 2024 prekročí 60 miliónov eur.

Naši klienti, sporitelia v druhom pilieri, majú pri odchode do dôchodku viacero možností, ako naložiť so svojimi úsporami.

Úspory si môžete vybrať priamo z DSS alebo si môžete zakúpiť doživotný dôchodok v životnej poisťovni.  Ale môžete spraviť aj  „nič“  – úspory z druhého piliera si nemusíte vyberať hneď pri odchode do dôchodku, ale nechať ich naďalej zarábať.

Ako nakladajú naši klienti s úsporami na dôchodok

1. Výber úspor z DSS jednorazovo

Programový výber je jednoznačne najviac preferovaná voľba. Za prvých deväť mesiacov roku 2024 sme klientom vyplatili priamo viac ako 53 miliónov eur. Túto možnosť si vyberajú sporitelia, ktorí majú dôchodok z prvého piliera vyšší ako referenčná suma. Pre rok 2024 je referenčná suma 651,70 eura.

2. Kúpa doživotného dôchodku

Druhá najvyužívanejšia voľba. Za deväť mesiacov 2024 sme previedli do životných poisťovní viac ako päť miliónov eur. Túto možnosť využívajú klienti, ktorých dôchodok z prvého piliera je nižší ako referenčná suma.

3. Dlhodobý programový výber v režime malej nasporenej sumy

Využíva sa v prípade, ak má klient dôchodok z prvého piliera dôchodok nižší ako referenčná suma a zároveň aj úspory v druhom pilieri sú také nízke, že z nich životné poisťovne nevyplácajú doživotný dôchodok. V takomto režime sme za prvých deväť mesiacov tohto roka vyplatili menej ako stotisíc eur.

Odloženie čerpania dôchodku z druhého piliera

Dôchodok z druhého piliera nemusíte čerpať hneď pri odchode do dôchodku. Môžete to odložiť na neskôr. Úspory sa vám zatiaľ budú zhodnocovať v dôchodkových fondoch.

Navyše, doživotný dôchodok je vyšší, ak sa kupuje vo vyššom veku.

Mnohí naši klienti nečerpajú úspory z druhého piliera hneď po dosiahnutí dôchodkového veku. Ešte stále zhodnocujeme úspory viac ako tisícke ľudí nad 65 rokov.

Facebook Twitter Email


Máte otázku? Napíšte nám

Exkluzívny spravodaj

Informácie pre média, sporiteľov a mienkotvorcov

Objednajte si pravidelný mesačník a dozviete sa

  • o zmenách v dôchodkovom sporení
  • o vývoji vášho fondu
  • o tom, ako hospodárime s vaším majetkom

Používame súbory cookie

Súbory cookie používame na správne fungovanie našej stránky, prispôsobenie obsahu a reklám, poskytovanie funkcií sociálnych médií a na analýzu návštevnosti. Informácie o používaní našej stránky tiež zdieľame s našimi sociálnymi médiami, reklamnými a analytickými partnermi.