Výška odvodov do druhého piliera sa nemení

Dátum vydania

Dlho očakávaná tlačová konferencia zástupcov slovenskej vlády v utorok 17. septembra urobila na tento rok bodku za diskusiami o možnom znižovaní odvodov do druhého piliera.

V roku 2024 sa 18-percentné povinné odvody rozdeľujú tak, že 14 percent ostáva v Sociálnej poisťovni a 4 percentá putujú na súkromný účet sporiteľa v DSS.

Reformu dôchodkového systému plánuje predstaviť rezort práce v budúcnosti.

Čím mladší sporiteľ, tým výraznejšie na jeho budúci dôchodok vplýva výška odvodov, keďže úspory na účte sa zhodnocujú a na princípe zloženého úrokovania získava v čase „úroky z úrokov“.

Sporitelia v druhom pilieri momentálne zaznamenávajú výrazné zhodnocovanie úspor, najmä v indexových fondoch, čím pokračuje trend z roku 2023, keď bolo zhodnotenie nadpriemerné.

Akékoľvek ďalšie zníženie odvodov by pripravilo sporiteľov o potenciál vyššieho zhodnotenia a o šancu na vyšší dôchodok.

Dlhodobá stabilita dôchodkového systému si vyžaduje posilnenie, nie oslabenie sporiacej schémy. Medzinárodné štúdie opakovane poukazujú na to, že najudržateľnejšie systémy sú tie, ktoré majú silnú sporiacu zložku. Silný druhý pilier môže v budúcnosti zmierniť tlak na verejné financie, keď sa demografická kríza naplno prejaví.

Akékoľvek zníženie odvodov iba odsunie problém dôchodkového systému do budúcnosti a zvýši bremeno, ktoré budú musieť niesť budúce generácie. Výdavky na dôchodky z prvého piliera prudko rastú a už dlhodobo prekračujú jeho príjmy. Kým v roku 2022 sa na starobné a predčasné dôchodky vyplatilo za celý rok  6,6 miliardy eur, v tomto roku sme už na konci júla dosiahli métu 5,7 miliardy eur. Výdavky rastú nielen z dôvodu prirodzene starnúcej populácie, ale aj „vďaka“ ďalším a ďalším politickým opatreniam – predčasné dôchodky, rodičovské dôchodky, trináste dôchodky, mimoriadne valorizácie.

Vplyvom demografických zmien sa táto situácia bude len zhoršovať. Počet dôchodcov sa neustále zvyšuje, no počet pracujúcich nepribúda takým tempom, aby si prvý pilier dokázal udržať dnešnú úroveň.

Facebook Twitter Email


Máte otázku? Napíšte nám

Exkluzívny spravodaj

Informácie pre média, sporiteľov a mienkotvorcov

Objednajte si pravidelný mesačník a dozviete sa

  • o zmenách v dôchodkovom sporení
  • o vývoji vášho fondu
  • o tom, ako hospodárime s vaším majetkom

Používame súbory cookie

Súbory cookie používame na správne fungovanie našej stránky, prispôsobenie obsahu a reklám, poskytovanie funkcií sociálnych médií a na analýzu návštevnosti. Informácie o používaní našej stránky tiež zdieľame s našimi sociálnymi médiami, reklamnými a analytickými partnermi.