Druhý pilier už rok presúva úspory do indexových fondov

Dátum vydania

Kapitalizačný dôchodkový pilier zmenil štrúktúru a zvýšil dynamiku. V indexových dôchodkových fondoch je už takmer 65 percent úspor na dôchodky a v predvolenej investičnej stratégii si sporí viac ako tretina sporiteľov.

Pred rokom v júli sa začal presun úspor pasívnych sporiteľov z dlhopisových do indexových fondov, ktoré majú v dlhodobom horizonte vyšší potenciál zhodnotenia. Ku koncu prvého polroka je už vyše 10 miliárd eur, čiže takmer 64,8 percenta majetku sporiteľov v indexových fondoch. Proces bude trvať do konca roku 2025 a môže sa v dôchodkových správcovských spoločnostiach líšiť periodicitou či výškou presunov.

Objem úspor v druhom pilieri ku koncu prvého polroka 2024 je 15 687 345 033 eur*. Na medziročnom historicky najvyššom prírastku spravovaného majetku sa podieľal kontinuálne rastúci počet sporiteľov aj zhodnotenie úspor vo výkonných indexových fondoch.

Pokračujúca výkonnosť finančných trhov zhodnotila úspory v indexových fondoch od 14 do 22 percent. „Presun úspor priniesol aktuálne výborné zhodnotenie novým aj starším sporiteľom. V dôchodkovom sporení je však dôležitá dlhodobá a konzistentná stratégia,“ pripomína Miroslav Kotov, predseda Asociácie dôchodkových správcovských spoločností (ADSS).

V roku 2024 sa však znížili odvody do druhého piliera na 4 percentá, čo bude mať najsilnejší dosah na mladú generáciu a ich zásluhové dôchodky. Proces znižovania odplát za správu úspor pokračuje a aktuálne je to 0,425 % priemernej ročnej predbežnej čistej hodnoty majetku v dôchodkovom fonde.

Ku koncu prvého polroka 2024 si v predvolenej investičnej stratégii (PIS) sporilo 707 300 sporiteľov. Sú to mladší aj starší pasívni sporitelia, ktorí nezamietli ponuku na presun, a zároveň aj noví sporitelia, ktorí vstúpili do druhého piliera od mája 2023 a nevyviazali sa z navrhovanej stratégie. Po roku od začiatku reformy druhého piliera tak PIS sporitelia predstavujú z celkového počtu vyše 37 percent.

Predvolená investičná stratégia riadi rozloženie majetku sporiteľa počas celého času sporenia. Zvoliť si ju môže každý sporiteľ a kedykoľvek sa z nej môže vyviazať. Stratégia reflektuje princíp, že do veku 50 rokov by mali byť úspory v indexovom fonde a potom sa jeho zastúpenie znižuje o štyri percentá ročne v prospech dlhopisového fondu.

Ku koncu júna 2024 si na budúci dôchodok v druhom pilieri sporí 1 908 272 sporiteľov**. Za prvý polrok vstúpilo do druhého piliera dobrovoľne vyše 32-tisíc sporiteľov a vyše 48-tisíc sporiteľov, ktorí vstúpili na pracovný trh, pridelila Sociálna poisťovňa.

V roku 2024 prudko narástol objem vyplácaných druhopilierových dôchodkov najmä vzhľadom na predčasné dôchodky. Zatiaľ čo za celý rok 2023 DSS-ky vyplatili dôchodky viac ako 126 miliónov eur, v prvých piatich mesiacoch toho roku je to už 102 miliónov eur.

* Dáta ku dňu 4. 7. 2024

** Dáta ku dňu 30. 6. 2024  Zdroj: www.adss.sk

***

Upozornenie podľa zákona č. 43/2004 Z. z.: S uzatvorením zmluvy s dôchodkovou správcovskou spoločnosťou je spojené aj riziko a doterajší alebo propagovaný výnos portfólia dôchodkového fondu v jej správe nie je zárukou budúceho výnosu portfólia dôchodkového fondu. Činnosť dôchodkovej správcovskej spoločnosti je pod dohľadom Národnej banky Slovenska.

Facebook Twitter Email


Zdroj
ADSS.sk
Autor
Asociácia dôchodkových správcovských spoločností

Máte otázku? Napíšte nám

Exkluzívny spravodaj

Informácie pre média, sporiteľov a mienkotvorcov

Objednajte si pravidelný mesačník a dozviete sa

  • o zmenách v dôchodkovom sporení
  • o vývoji vášho fondu
  • o tom, ako hospodárime s vaším majetkom

Používame súbory cookie

Súbory cookie používame na správne fungovanie našej stránky, prispôsobenie obsahu a reklám, poskytovanie funkcií sociálnych médií a na analýzu návštevnosti. Informácie o používaní našej stránky tiež zdieľame s našimi sociálnymi médiami, reklamnými a analytickými partnermi.