Veľký presun vašich úspor sa už začal

Dátum vydania

Takmer dvadsať rokov po svojom vzniku sa druhý pilier mení. Smeruje k vyššiemu zhodnoteniu úspor, a preto sa správcovia musia vyrovnať s veľkým objemom úspor, ktoré boli v garantovaných fondoch od roku 2013.

U nás, v Allianz SDSS sa bude presúvať 1,5 miliardy eur. Aktuálne sú približne dve tretiny úspor v garantovanom fonde a zvyšok v indexovom akciovom fonde. Do dvoch rokov by mal byť tento pomer opačný.

Tri skupiny sporiteľov

Presuny úspor v súlade s predvolenou investičnou stratégiou (PIS) sa u nás týkajú takmer pol milióna sporiteľov. Takmer 40 percent z nich sú pasívni sporitelia pod 50 rokov, teda takí, ktorí od roku 2013 neurobili žiadne rozhodnutie o svojich úsporách. Budú sa presúvať ich úspory a do „indexov“ budú smerovať aj nové príspevky.

Ďalšou skupinou sú pasívni sporitelia nad 50 rokov, ktorým sa budú presúvať iba nové príspevky. Ide približne o 50-tisíc osôb. Tretiu skupinu tvoria sporitelia, ktorí požiadali o vstup do PIS do konca mája.

Ako si nepotopiť budúci dôchodok

Pre každého, kto má pred sebou dlhodobý, dvadsať a viacročný horizont sporenia, je výhodnejšie investovať rizikovo. Úspory sú totiž nižšie a pokles vždy strieda rast. 50-ročný sporiteľ by mal mať všetky svoje úspory v indexovom akciovom fonde. Po päťdesiatke sa podiel tohto fondu v predvolenej investičnej stratégii každý rok zníži o 4 percentá a s blížiacim sa dôchodkom bude postupne rásť pomer v prospech garantovaného fondu, aby sme sa vyhli riziku prepadu trhov.

O vstup do PIS sa dá stále požiadať

Prvý presun úspor sa uskutočnil v polovici júla a ďalšie budú prebiehať vždy k 15. dňu v mesiaci. Postupný presun je dôležitý preto, aby sporitelia nepocítili nepriaznivé dôsledky v prípade výkyvov trhov. Napriek tomu sporiteľom, ktorí o vstup do predvolenej investičnej stratégie požiadali alebo požiadajú po 31. máji 2023, prevedie správcovská spoločnosť všetky úspory naraz ku dňu žiadosti.

Allianz SDSS spravuje aktuálne 3,7 miliardy eur. Približne 2,5 miliardy z nich je dnes v garantovanom fonde a 1,2 miliardy v indexovom akciovom fonde. Do konca roka 2025, teda do ukončenia presunov,  bude väčšia časť prostriedkov v indexovom akciovom fonde.

 

Facebook Twitter Email


Máte otázku? Napíšte nám

Exkluzívny spravodaj

Informácie pre média, sporiteľov a mienkotvorcov

Objednajte si pravidelný mesačník a dozviete sa

  • o zmenách v dôchodkovom sporení
  • o vývoji vášho fondu
  • o tom, ako hospodárime s vaším majetkom

Používame súbory cookie

Súbory cookie používame na správne fungovanie našej stránky, prispôsobenie obsahu a reklám, poskytovanie funkcií sociálnych médií a na analýzu návštevnosti. Informácie o používaní našej stránky tiež zdieľame s našimi sociálnymi médiami, reklamnými a analytickými partnermi.