Leto 2022 ukázalo, aká dôležitá je konzistentná investičná stratégia

Dátum vydania

Aktíva v správe slovenských dôchodkových fondov vo víre najdôležitejších trendov

Hlavnou témou tohto leta na finančných trhoch je zvyšovanie úrokových sadzieb najdôležitejších centrálnych bánk sveta. Odznievanie pandémie prinieslo svetu hospodárske oživenie, no ruská invázia na Ukrajinu rozvírila medzinárodné geopolitické riziko a ceny energetických surovín, ale aj potravín začali bezprecedentne stúpať.

Inflačná dynamika sa začala zhmotňovať v závere minulého roka, no na obrátkach nabrala až v tomto roku a teraz v mnohých krajinách sveta láme inflácia niekoľkodekádne rekordy. Centrálne banky sveta v boji s démonom drahoty zvyšujú úrokové sadzby.

Britská Bank of England začala s priškrcovaním kohútikov menovej politiky už v závere minulého roka a celý tento rok pridáva krok za krokom na každom svojom zasadnutí ďalšie bázické body k základnej úrokovej sadzbe navyše.

Americký Fed začal v marci, no 40-ročný inflačný rekord ho spoločne so silným trhom práce podnietil konať omnoho razantnejšie. V júni a v júli preto Fed zvýšil základné úrokové sadzby o dvakrát 75 bázických bodov a po lete sú doláre razom úročené o 1,5 percenta vyšším úrokom ako pred ním.

Dokonca aj konzervatívna a multinárodná Európska centrálna banka v júli otočila a zvýšila nečakane úrokové sadzby z mínus 0,5 percenta na nulu.

Tušíme, že rozhodovanie o úrokových sadzbách je v prostredí rozdielnej miery zadlženia krajín eurozóny zložité, no s infláciou, ktorá viac ako štvornásobne prekračuje cieľ, musí ECB niečo robiť, preto sa ani v septembri ďalšiemu zdražovaniu eurových úrokových sadzieb nevyhneme. Otázne je len, či pridá 25 bázických bodov, alebo sa rozhodne pre jastrabích 50 bodov.

Aktíva v správe slovenských dôchodkových fondov sú vo víre práve týchto najdôležitejších trendov. Tradičná bipolarita aktív sa vytratila.

Kým roky platilo, že zatiaľ čo akcie rástli, dlhopisy stagnovali a opačne, zrazu je to inak. Všetky hlavné americké akciové indexy sa do konca júna prepadli do medvedieho trhu, lebo stratili 20 a viac percent, pričom vplyvom očakávaní rastúcich úrokových sadzieb strácali aj dlhopisy.

Silne negatívny prvý polrok na svetových akciových a dlhopisových trhoch sa premietol aj do hodnoty dôchodkových fondov spravovaných spoločnosťou Allianz – Slovenská dôchodková správcovská spoločnosť.

Kým akciový negarantovaný dôchodkový fond PROGRES od začiatku roka do prvého júla 2022 klesol o 12,586* percenta, dlhopisový garantovaný dôchodkový fond GARANT do začiatku júla stratil 5,944* percenta.

Sila konzistentnej investičnej stratégie však tkvie v tom, že sa investor drží investičného horizontu a nepreskakuje v panike z jednej stratégie na druhú. Tým by totiž len zaknihoval svoju stratu. Prvú polovicu roka trhy uzavreli v stratách.

No horúce leto prinieslo nečakané oživenie, a to napriek tomu, že centrálne banky v dynamike priškrcovania menovej politiky pritvrdili. Zmenu nálad na akciovom trhu priniesla hrozba recesie, ktorá sa vplyvom extrémnej drahoty stala témou číslo jedna.

A práve hrozbu prepadu globálnej ekonomiky do recesie akciové trhy vnímajú ako dôvod, prečo budú musieť centrálne banky musieť hamovať v miere zvyšovania úrokov.

Nižšie ako pôvodne očakávané zvýšenie úrokových sadzieb bolo vzpruhou pre svetové akcie. Kým na konci júna tohtoročné straty negarantovaného dôchodkového fondu PROGRES dosahovali spomínaných viac ako 12 %, do polovice augusta sa zmiernili o takmer desať percent na necelé tri percentá. Konzistentnosť investičnej stratégie sa tak sporiteľom rozhodne oplatila.

***

Upozornenie podľa zákona č. 43/2004 Z. z.: S uzatvorením zmluvy s dôchodkovou správcovskou spoločnosťou je spojené aj riziko a doterajší alebo propagovaný výnos portfólia dôchodkového fondu v jej správe nie je zárukou budúceho výnosu portfólia dôchodkového fondu. Činnosť dôchodkovej správcovskej spoločnosti je pod dohľadom Národnej banky Slovenska.

Facebook Twitter Email


Máte otázku? Napíšte nám

Exkluzívny spravodaj

Informácie pre média, sporiteľov a mienkotvorcov

Objednajte si pravidelný mesačník a dozviete sa

  • o zmenách v dôchodkovom sporení
  • o vývoji vášho fondu
  • o tom, ako hospodárime s vaším majetkom

Používame súbory cookie

Súbory cookie používame na správne fungovanie našej stránky, prispôsobenie obsahu a reklám, poskytovanie funkcií sociálnych médií a na analýzu návštevnosti. Informácie o používaní našej stránky tiež zdieľame s našimi sociálnymi médiami, reklamnými a analytickými partnermi.